torsdag den 27. december 2018

Myndigheders anmodninger om udlevering af brugerdata fra store IT-selskaber

Læs om de store IT-selskabers udlevering af brugeres oplysninger til myndighederne.

Se, hvor ofte myndigheder i Danmark og andre lande anmoder om brugerdata fra onlinetjenester, som du bruger på PC, smartphone og tablet, hos de store IT-selskaber.  

De har dine brugerkontooplysninger, som du bruger til at logge på dine elektroniske internetkapable apparater og onlinetjenester; dit navn; adresse; e-mailadresse; login-tidspunkter med registrering af IP-adressen; backup af dine fotos; e-mails; kontaktpersoner, adgangskoder til både internettjenester; private, virksomheders og det offentlige organisationers trådløse netværk; dine indkøb; og lokationsdata over, hvor du har været.

Politi- og efterretningsmyndigheder verden over kan have brug for at få brugerkontooplysninger fra e-mailtjenester, sociale medier og styresystemsleverandører. I en årrække har Apple, Microsoft, Google og Facebook leveret sådanne oplysninger på anmodning. I de fleste tilfælde giver disse selskaber oplysningerne videre til dem efter anmodning. 

Anmodninger fra politimyndigheder

To gange om året publiceres antallet af juridiske anmodninger om kundedata, som disse selskaber modtager fra politimyndigheder verden over. Mens disse rapporter ofte kun dækker politimyndighedernes anmodninger, følger selskaberne de samme principper for at reagere på (efterretnings)myndigheders anmodninger om kundedata.

Anmodninger om kundedata

Myndighedernes anmodninger om kundedata skal opfylde gældende amerikanske love. En stævning eller tilsvarende i det pågældende land kan anmode om ikke-indholdsdata, og en retskendelse, ransagningskendelse eller tilsvarende kræves for indholdsdata.

Ikke-indholdsdata er navn, adresse, e-mailadresse, ip-adresse, enhedsoplysninger, registreringsoplysninger om Google- eller YouTube-konti samt tidligere login-IP-adresser og tilknyttede tidsstempler. Indholdsdata kan være e-mails, iCloud/Google Drev-indhold såsom lagrede fotos, backupper, kontakter og kalenderdata. Det kan også være lokationsdata, søgninger, og hvad du klikkede på.

Selskaberne kræver ofte, at en udenlandsk stats henvendelse skal ske via en amerikansk domstol. Selskaberne forbeholder sig desuden ret til at kræve dokumentation for kravet, og at det ikke er for bredt. En grund til at afvise et krav kan være, at selskabet ikke har oplysninger om en brugerkonto, eller at det ikke er dokumenteret godt nok. 

En grund til, at selskaberne udleverer oplysninger om brugerne til myndigheder over hele verden, er bl.a. for at forhindre, at disse installerer bagdøre og andre former for malware i IT-firmaernes datacentre til at udtrække data om personer, de efterforsker. Så hellere gøre det selv frivilligt. 

Du kan læse hvert enkelt selskabs egen såkaldte gennemsigtighedsrapport om antallet af anmodninger fra politimyndigheder over hele verden - fordelt på hvert enkelt land - her:

Apple / Mac / iPhone / iPad: www.apple.com/legal/transparency/ (engelsk)
Google / Maps / YouTube / Android / Gmail / Blogger / Blogspot: transparencyreport.google.com/user-data/overview?hl=da (dansk)
Facebook / Instagram / WhatsApp / Messengertransparency.facebook.com/government-data-requests (engelsk)
Twittertransparency.twitter.com/ (engelsk)
LinkedInabout.linkedin.com/transparency (engelsk)
Telegramt.me/transparency (kan kun læses i Telegram-appen). Virksomheden har ikke fast firmaadresse i noget land for at undgå udlevering af oplysninger til myndigheder. 

Klik på et af linkene herover for at finde såvel de mest aktuelle som historiske data.

Du kan finde flere oplysninger om baggrunden for gennemsigtighedsrapporter (transparency reports) her (engelsk). 

Du kan finde andre firmaers gennemsigtighedsrapporter ved at søge på Google efter "transparency report site:DetInteressanteWebsted.com".

Antallet af anmodninger fra hele verden i perioden januar til juni 2018

I rapporterne fra fire af disse selskaber oplyses tal for både hele verden, regioner og enkeltlande. Du kan herunder se tallene for antallet af anmodninger fra hele verden til selskaberne.

Selskab
Antal anmodninger
Antal brugerkonti
Godkendte anmodninger
Apple
32.342
163.823
80 %
Microsoft
23.222
46.488
84 %
Google
57.868
126.581
67 %
Facebook
69.000
115.000
74 %
I alt:
182.432
451.892
74 %


Antallet af anmodninger fra Danmark i perioden januar til juni 2018

Her ser du kun tallene for Danmark.

Selskab
Antal anmodninger
Antal brugerkonti
Godkendte anmodninger
Apple
84
133
82 %
Microsoft
48
72
73 %
Google
28
27
29 %
Facebook
52
87
60 %
I alt:
212
319
68 %


Få mere at vide

Du kan læse mere om emnet Digitalt Selvforsvar i bogen ”Bliv sikker på nettet”:

  • Side 409-430: Digitalt selvforsvar - Lær, hvordan du anonymiserer din tilstedeværelse på nettet
  • Side 411: Anonymisering af søgninger på nettet - Vidste du, at Google gemmer al information om dine søgninger?
  • Side 412-415: Brugervenlighed, dit privatliv og store it-firmaers dataindsamling - Bliv chokeret over, hvad Microsoft, Apple og Facebook m.fl. gemmer af oplysninger om dig og din brug af pc og smartphone!
  • Side 420-421: Midler til digitalt selvforsvar - Dette kan du selv gøre for at afsætte færre spor online
  • Side 423-424: VPN – Virtual Private Network – slør, hvem du er, og hvor du er
Med venlig hilsen

Lars Laursen, forfatter til bogen ”Bliv sikker på nettet”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar