tirsdag den 11. juni 2019

Google ved også, hvor du har købt ind


Liste over købskvitteringer i en Gmail-konto.

Benytter du Googles e-mailtjeneste Gmail, holder Google også styr på alle dine kvitteringer fra onlineindkøb. Det er smart, men måske bekymrende set fra et privatlivssynspunkt.


I oktober 2018 opgjorde Google, at der var 1,5 milliarder aktive Gmail-konti. Google tilbyder nu en tjeneste, der viser alle de kvitteringer, der er gået ind på din Gmail-konto, siden år 2010. Dette er praktisk, for en kvittering eller faktura fungerer ofte også som garantibevis – især hvis det er nødvendigt med en reparation af det købte inden for de to års garanti. Hvis din originale kvittering på termopapir er falmet efter få måneder, kan du således stadig finde den her.

Har du en Gmail-konto, kan du se din liste over købskvitteringer, hvor din Gmail-konto er benyttet, her:


Som du kan se på billedet herover, vises i en liste, hvad du har købt. Ved klik på et køb, får du vist Googles indsamlede detaljer om købet, såsom hvor meget det kostede, og hvortil det blev leveret. Ved klik på et lille ”i” i en cirkel øverst til højre, kan du få e-mailen med kvitteringen at se.

Dette er endnu et eksempel på, hvordan Google forsøger at give dig ekstra værdi ved at benytte deres tjenester.

Google siger, at det er "En hjælp til vores brugere"

Funktionen kan måske virke som et indgreb i dit privatliv, men Google forsikrer om, at siden kun skal fungere som en hjælp til brugere.

Til det amerikanske teknologi-medie The Verge forsikrer Google, at oplysningerne om alt fra køb, bookinger og abonnementer ikke vil blive brugt til at målrette reklamer.

Det er da også en nem metode til hurtigt at finde gamle kvitteringer i stedet for at skulle bruge e-mailtjenestens søgefunktion.

IT-giganten registrerer meget mere om dig

Google holder styr på mange andre ting end dine købskvitteringer.
  • Har du en Android-telefon registrerer Google også mange gange i døgnet, hvor du geografisk befinder dig.
  • IT-giganten holder styr på alt, hvad du søger efter på deres søgemaskine – alle søgeord og links, du klikker på.
  • Benytter du YouTube, Blogger eller Google Maps husker Google også på, hvad du har klikket på dér.
  • Som du måske ved, benytter millioner af websteder verden over et værktøj kaldet Google Analytics. Dette værktøj er skyld i, at du får vist annoncer om varer, du har klikket på, fra webbutikker på andre websteder. Du får dermed serveret de mest relevante reklamer, så du ikke skal se reklamer, du ikke interesserer dig for. Det er Googles målrettede reklame. Du har sikkert også oplevet reklamer for varer, du faktisk købte, på andre websteder – efter købet! Så hvis du har brug for endnu et 65 tommer tv af samme slags, så ved du, hvor du kan købe det!
Hvis du gerne vil se hvilke oplysninger, Google har om dig, kan se dem ved klik herunder. Du kan også begrænse, hvilke oplysninger Google må indsamle om dig og endda slette din historie dér.


Dette giver adgang til din personlige styring af Google indsamling af data om dig.

Hvis du vil vide mere

IT-selskaberne, inklusive Googles, overvågning kan du læse mere om i bogen ”Bliv sikker på nettet – PC- og onlinesikkerhed”. Bogen handler generelt om IT-sikkerhed og hvordan man bliver agtpågivende og kan beskytte sig. Den henvender sig til den almindelige borger eller ansatte i en virksomhed. Du kan bl.a. læse om disse relaterede emner:
  • Side 409-429: Kapitel 29 - Digitalt selvforsvar
  • Side 410: Se hvilke oplysninger Google indsamler om dig
  • Side 410: Træt af it-selskabers indsamling af oplysninger
  • Side 412-414: Brugervenlighed, dit privatliv og store it-firmaers dataindsamling
Med venlig hilsen

Lars Laursen, forfatter til bogen ”Bliv sikker på nettet – PC- og onlinesikkerhed”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar