lørdag den 13. juli 2019

Facebook skal betale kæmpebøde

Den amerikanske forbruger- og konkurrencestyrelse (FTC) har indgået forlig med Facebook om at betale en bøde på 5 milliarder dollar (33,1 milliarder danske kroner).

Det oplyser kilder med kendskab til sagen til den amerikanske avis The Wall Street Journal. Dog har hverken FTC eller Facebook kommenteret oplysningen. Hvis oplysningen er korrekt, vil det være den største bøde i FTC’s over 100-årige historie.

En afgørelse kan komme inden for en uge fra det amerikanske justitsministerium.

Demokraten David Ciciline, der har plads i Repræsentanternes Hus og er modstander af, at dette fører til lukning af Facebook-sagen, har sagt til Ritzau, at ”Den her bøde er en brøkdel af Facebooks årlige indtægter. Den vil ikke få dem til at tænke sig om en ekstra gang over deres ansvar for at beskytte brugeroplysninger”.

Facebook havde i første kvartal af 2019 en omsætning på 15,1 milliarder dollar og et nettooverskud på 2,4 milliarder dollar.

Sagen startede i 2018 med efterforskningen af Facebook efter Cambridge Analytica-skandalen. Det britiskbaserede firma blev afsløret i at have indsamlet personoplysninger om millioner af Facebook-brugere siden 2014. Informationerne anvendte firmaet blandt andet til at sælge konsulentydelser til politikere. Firmaet kørte bl.a. en kampagne for Donald Trump mod målrettede vælgere på Facebook med henblik på at få dem til at stemme på Donald Trump, der som bekendt vandt præsidentvalget i 2016. Det var også kraftigt involveret på sociale medier i forbindelse med Brexit-afstemningen i Storbritannien til fordel for Brexit.

Hvis du vil vide mere

Du kan læse mere om Cambridge Analytica-skandalen i bogen "Bliv sikker på nettet - PC- og onlinesikkerhed":
  • Side 429-430: Facebook og Cambridge Analytica - en dybere beskrivelse af skandalen.
  • Side 251-276: Sociale medier - om farer ved de sociale medier.
Med venlig hilsen

Lars Laursen, forfatter til bogen om IT-sikkerhed for den almindelige bruger, "Bliv sikker på nettet - PC- og onlinesikkerhed".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar