søndag den 19. april 2020

Hvad ved Google om mig?

En del brugere af Internettet er i stigende grad bekymrede over den omfattende registrering af oplysninger om dem, som de store multinationale IT-selskaber foretager. Læs her, hvad stifteren af søgemaskinen DuckDuckGo har at sige om Googles indsamling af oplysninger via alle deres online-tjenester.

Han beskriver godt, hvad Google foretager sig med vores online-oplysninger, samt hvad vi som brugere kan gøre, hvis vi vil begrænse indsamlingen af oplysninger om vores færden på nettet. 

Gabriel Weinberg, administrerende direktør og grundlægger af DuckDuckGo (2008 og frem). Opdateret 24. marts 2020.

Du ved måske, at Google registrerer oplysninger om dig, men de fleste er ikke klar over, i hvilket omfanget det sker. Heldigvis er der nogle enkle forholdsregler som dramatisk mindsker Googles registreringer.

Men hvad er det egentligt, de registrerer? I modsætning til søgning med DuckDuckGo, gemmer de din søgehistorik for altid, når du søger på Google. Det betyder, at de kender alle søgninger, du nogensinde har foretaget på Google. Det i sig selv kan være ret skræmmende, men det er kun i den lave ende af et meget dybt databassin, som de forsøger at indsamle om folk.

Hvad de fleste ikke er klar over, er, at selvom du ikke benytter noget Google-produkt direkte, forsøger de stadig at opdage så meget som muligt om dig. Google-registrering finder sted på 75 % af de én million mest besøgte hjemmesider. Dette betyder, at de også prøver at registrere mest muligt, hvor end du færdes på Internettet, og forsøger at registrere din internetsurf-historik i sig!

De fleste ved heller ikke, at Google viser de fleste af de annoncer, de ser på Internettet og i apps – dem der følger dig allevegne? Jeps, det er også Google. Egentligt er de ikke en søgemaskine mere – de er et registreringsfirma. De registrerer så meget som muligt med disse irriterende og påtrængende annoncer. De registrerer også hver gang, du ser dem, hvor du så dem, om du klikkede på dem, osv.

Som om det ikke var nok…

Hvis du benytter Google-produkter

Hvis du benytter Google-produkter registrerer de endnu mere. Udover at registrere alt, du nogensinde har søgt efter på Google, (f.eks. ”mærkeligt udslet”), registrerer Google også alle videoer, du nogensinde har set på YouTube. Faktisk ved mange ikke, at Google ejer YouTube; nu ved du det.

Og hvis du bruger Android (ja, det styresystem ejer Google også), så registrerer Google sædvanligvis også:
  • Ethvert sted du har været via Googles placeringstjenester. 
  • Hvor ofte du benytter dine apps, hvornår du bruger dem, hvor du bruger dem, og hvem du interagerer med, når du bruger dem (dette er umådeholdent i enhver henseende). 
  • Alle dine SMS’er som i modsætning til iOS ikke er krypterede som standard
Hvis du anvender Gmail, har de naturligvis også alle dine e-mails og kontakter. Hvis du bruger Google Kalender, kender de dine planer. Der er et mønster her: for alle Google-produkter (Hangouts, Music, Google Drev, osv.) kan du forvente det samme registreringsniveau; dvs. de registrerer så godt, som alt de kan.

Åh, og hvis du benytter Google Home, gemmer de også optagelserne af alle kommandoer, du (eller andre) nogensinde har sagt til dit apparat! Ja, du hørte rigtigt (arghh… det hørte de også) – du kan tjekke og lytte til alle optagelserne på din Google-aktivitetsside.

Medmindre du beder dem om at lade være, registrerer de i al væsentlighed næsten alt, du foretager dig på Internettet. Selvom du bedt dem om at holde op med at registrere dig, er Google kendt for ikke rigtigt at lytte til det, f.eks. med placeringshistorikken.

Du bliver produktet

Hvad vil Google overhovedet med al den information? Det er enkelt: som det er blevet forklaret, er Google ikke et søgemaskinefirma mere, de er et registreringsfirma. Alle disse enkeltdata gør det muligt for Google at opbygge en ret præcis profil om dig. Ved at holde styr på alt, du foretager dig, kender Google dig på en måde bedre, end du selv gør!

Følgen af al denne registrering er, at Google benytter din personlige profil til at sælge annoncer, ikke kun på deres søgemaskine, men også på over tre millioner andre websteder og apps. Hver gang du besøger et af disse websteder eller apps følger Google dig rundt med meget målrettede reklamer og forsøger at påvirke din adfærd.

Det er udnyttelse. Ved at tillade Google at indsamle alle disse informationer, gør du det muligt for hundredtusindevis af annoncører via en elektronisk auktion at byde på at vise dig reklamer baseret på dine følsomme personlige data. Alle involverede parter profiterer af dine oplysninger, undtagen dig. Du er produktet.

Det behøver ikke at være sådan. Det er absolut muligt for en webbaseret forretning at være profitabel uden at gøre dig til produktet. Siden 2014 har DuckDuckGo være profitabel uden at lagre eller dele nogen personlige oplysninger om folk overhovedet. Du kan læse mere om vores forretningsmodel her.

Myten om, at “Jeg ikke har noget at skjule”

Nogle argumenterer måske med, at de “ikke har noget at skjule,” så de bekymrer sig ikke om den mængde oplysninger, som Google har indsamlet og lagret om dem, men det argument er fuldstændigt fejlbehæftet af mange grunde.

Alle har oplysninger, de ønsker at holde private: lukker du døren, når du går på toilettet, eller trækker du gardinerne for, når det bliver mørkt? Privatlivets fred handler om kontrol over dine private oplysninger. Vi ønsker den ikke i alle og enhvers besiddelse og bestemt ikke i hænderne på folk, der profiterer (eller imod vores interesser) af den uden vores samtykke eller medvirken.

Desuden er privatlivets fred væsentlig for demokratiske institutioner såsom folketingsvalg, folkeafstemninger og hverdagssituationer såsom at modtage lægebehandling og gennemføre økonomiske transaktioner. Uden den kan der ske betydelig skade.

For den enkelte fører mangel på privatliv ind i en filterboble ved at blive manipuleret af reklamer, diskrimination, svindel og identitetstyveri. På samfundsniveau kan det føre til større polarisering og samfundsmæssig manipulation, som vi desværre har set i stigende grad de senere år.

Du kan leve et Google-frit liv

Google forsøger grundlæggende at registrere for meget. Det er uhyggeligt, og simpelthen blot mere information end noget firma bør have om nogen.

Heldigvis er der mange gode måder at mindske Googles fodaftryk på, endda til at reducere det til tæt på nul! Hvis du er klar til at leve uden Google, har vi anbefalinger til tjenester, der kan erstatte deres portefølje af produkter såvel som instruktion i at slette din Google-søgehistorik. Det kan synes, som om du er fanget i Google-universet, men det er muligt at undslippe det.

For begyndere kan blot det at skifte søgemaskine klare meget af det. Du deler trods alt dine mest intime spørgsmål med din søgemaskine; bør disse ikke i det mindste være private? Skifter du til DuckDuckGo-appen og -browserudvidelsen, gør du ikke kun dine søgninger anonyme, men blokerer også Googles mest udbredte og invasive registrering, når du navigerer på Internettet.

Hvis du ikke har hørt om DuckDuckGo før, kan jeg fortælle dig, at vi er den førende leverandør af værktøjer til privatlivets beskyttelse for at hjælpe dig til på en let måde at tage kontrollen over dine personlige online-oplysninger tilbage. Vi har leveret et privatlivsalternativ til Googles søgemaskine på https://duckduckgo.com i over et årti og tilbyder også en mobil webbrowser med privatlivsbeskyttelse til iOS og Android (DuckDuckGo Privacy Browser) såvel som browserudvidelser til Firefox, Chrome og Safari (DuckDuckGo Privacy Essentials) for at beskytte din websurfing på pc’en.

Vi prøver også at uddanne brugerne via vores blog, sociale medier, og nyhedsbreve, så flere mennesker kan få den privatlivsbeskyttelse, de fortjener.

Du kan læse ovenstående tekst på originalsproget her.

Hvis du vil vide mere

IT-selskaberne, inklusive Googles, overvågning kan du læse mere om i bogen ”Bliv sikker på nettet – PC- og onlinesikkerhed”. Bogen handler generelt om IT-sikkerhed og hvordan man bliver agtpågivende og kan beskytte sig. Den henvender sig til den almindelige borger eller ansatte i en virksomhed. Du kan bl.a. læse om disse relaterede emner:

  • Side 409-429: Kapitel 29 - Digitalt selvforsvar – De forskellige virkemidler, du kan gøre brug for at sikre dig mod overvågning på nettet og opnå anonymitet. 
  • Side 410: Se hvilke oplysninger Google indsamler om dig – Søgemaskineselskabet Google indsamler en mængde oplysninger om dig, når du surfer og handler på nettet. Lær hvad du kan gøre ved det. 
  • Side 410: Træt af it-selskabers indsamling af oplysninger – Også en række andre kæmpestore IT-selskaber indsamler store mængder oplysninger om dig. 
  • Side 412-414: Brugervenlighed, dit privatliv og store it-firmaers dataindsamling – Se hvad du kan gøre ved det. 
Med venlig hilsen

Lars Laursen, forfatter til bogen ”Bliv sikker på nettet – PC- og onlinesikkerhed”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar